keskiviikko 17. lokakuuta 2012

100 reason to travel the world

Yup, det finns faktiskt 100 om inte mer orsaker till att resa. Via momondos hemsida hittade jag en länk där de hade listat 100 orsaker till att resa. Jag kommer inte att räkna upp alla 100, så don't worry! Men vill faktiskt plocka ut några orsaker varför alla borde resa runt i världen. Så ja skramlar ihop min egen Top 10 lista.

1. Man får uppleva nya kulturer

Om man alltid har bott och kommer att bo på ett och samma ställe (ta t.ex. en liten by där alla gör alltid allting på samma sätt, alla klär sig likadant, allting är och kommer alltid att förbli ganska likadant. (herregud om någon klär sig annorlunda?! eller gör något annorlunda?!)) blir det lätt att man tror att allting skall göras på ett visst sätt och ingen annanstans i världen kan ju något göras på något annat sätt för det är främmande och konstigt. Man tror lätt att alla har samma rutiner som vi och vardagen ser likadan ut för alla. Så, att resa och se och uppleva andra kulturer kan verkligen få upp dina fastlimmade ögon. Och det hjälper dig att inte bli en trångsynt butter bytant/bygubbe.2. Du växer som person

En del kanske är precis säkra på vad dom vill ha utav deras liv, andra kanske är osäkra och inte har någon aning. Då du reser (speciellt om du reser en längre tid, eller mycket) kan du hitta dina svar, eller så kan dina förväntningar och mål i livet ändras då du ser världen, upptäcker nya kulturer och träffar många olika och nya människor.

3. Mat och olika maträtter

Olika länder och olika kulturer betyder olika maträtter. Aah, och vem älskar inte god mat? Saknar så den grekiska souvlakin som jag och P åt på en härlig restaurang i Cypern att det inte är sant! Grekisk mat är annors också to die for! I Jordanien fick jag och T smaka på jordanska bakelser på ett stort café och streetfood från ett gatukök sent på kvällen.

Grekisk chicken souvlaki


4. Man blir "street-wise"

Ja, hur skulle jag översätta det, "gatusmart" kanske. Man gör många olika beslut medan man reser, speciellt svårt är det nog om man reser ensam, då har man ingen att fråga "eller vad tycker du?". Det är allt från större beslut till mindre. Man är tvungen att fundera om det är klokt att ta taxi här, eller ska vi köpa mat här, vågar man äta det där, är den här restaurangen bra, vilken är smartaste vägen hem just nu, kan vi lita på de här personerna mån tro? Man lär sig hur man skall bete sig i länder med olika kulturer (hur man skall klä sig på gatorna etc.) Man lär sig också att inte traska omkring med sin väska hur som helst på ett ställe där det är mycket människor, någon kan faktiskt knycka iväg hela väskan om de vill. Har faktiskt aldrig varit med om att själv, eller att någon annan jag rest med blivit rånad/bestulen på något. Lucky us, we are street-wise! ;)

5. Känslan av frihet

Du får själv välja vart du reser, när du reser, med vem du reser, hur länge ni stannar. Vad ni vill göra just idag, stranden, en bar, äta glass, åka till någon turistattraktion, spela minigolf? You decide! Man behöver inte kolla på klockan eller ha bråttom någonstans. Skönt!6. Att resa med sin partner

Man får uppleva saker tillsammans och skapar minnen tillsammans. Dessutom har man tid att umgås och spendera kvalitetstid tillsammans och bara njuta.

7. Home sweet home

Efter att du har rest märker du att det var roligt att resa, men det är alltid skönt att återvända hem. Ditt hem är ändå alltid ditt hem. Du kanske sätter mer värde på det du har och uppskattar det mer och så är du glad över att få leva och bo där du bor.


8. Lära dig nya ord på ett nytt språk

Då du reser kommer du självklart i kontakt med nya språk. Man snappar kanske upp några ord och minns dem. Marhaba fick jag med mig från Jordanien, det är hej på arabiska. Kanske man blir inspirerad av att börja studera och läsa ett nytt språk. Spanska är ganska intressant och fint språk tycker jag.
9. När resandet är över, kan du tänka tillbaka och vara stolt

Efter att du rest runtom i världen och sett och upplevt en massa, kan man ta en titt tillbaka och känna sig riktigt stolt över vad man åstadkommit och upplevt. Tänka på alla minnen du har tillsammans från olika resor med dina vänner, familj eller partner.

10. You only live once!

Ja, som kännt så lever man ju faktiskt bara en gång (eller gör man?). Så din tid här på jorden är begränsad. Många saker kan bli köpta, men inte tid, upplevelser och minnen. Så man skall göra de saker man vill göra, resa jorden runt, lära sig, se och absorbera och njuta av allting världen har att erbjuda oss. Så nu kära människor, stick iväg och ta på er era reseskor och res!


Check out själva linken!

And remember "You only live once, but if you do it right, once is enough"
3 kommenttia:

 1. Det här är så sant! Skulle nog inte vara samma person jag är idag om jag inte för det första hade bott utomlands och rest en del både med kaverin, pojkvän och själv :) Mycket berikande att resa helt enkelt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja! Gillade verkligen den där texten, det e så sant de kan bli! :) Ja, och du har dessutom just vari längre tid utomlands! :) Verkligen berikande! Jag har lite i tankarna att resa till Paris på våren. Du får kanske tipsa mig vart jag borde o inte borde fara där sen om det blir av! ;)

   Poista
  2. Haha såklart! De e bara å fråga så gör jag mitt bästa :)

   Poista